Inspiration

– med fjällvärlden som inspiration

Bakom vår design ligger en omfattande forskning från våra olika resor till olika fjällvärldar. Naturen är utan tvekan den största inspirationskällan, och få saker är vackrare än vad naturen själv har skapat. Färgerna i våra motiv är handplockade från den fjällvärld vi omger oss av och besöker. Fjällen är en aldrig sinande inspirationskälla, vi fängslas ständigt av dess förvandling när årstiderna skiftar och ljuset förändras timme efter timme. Fjället är alltid detsamma men samtidigt ständigt föränderligt, det är det som gör det så unikt och inspirerande.

Metod

– från ritbordet till färdigt motiv

Vi har en stor kärlek till det fysiska hantverket. Därför börjar de flesta av våra motiv som handritade skisser, där den digitala delen bara är slutstationen.

Det börjar med några enkla skisser för hand där vi försöker fånga motivets unika karaktär och verkligen hitta det som gör platsen så speciell. Det kan växa långsamt, ingenting får stressas fram.

Färgerna bestäms av årstidernas skiftningar och vad vi inspireras av just då. Efter många skisser målar vi motivet med akryl- eller gouachefärg för att testa färgschemat och kompositionen. Här får vi också en känsla för vilket papper vi ska trycka motivet på för att få bästa resultat.

Sedan lämnar motivet det fysiska ritbordet och skissas digitalt. De sista detaljerna läggs till, t.ex. valet av typsnitt, färg och vilket format som passar motivet. Viktigt för oss är att aldrig göra något utan kärlek till detaljer och omtanke för motivet, inget får lämnas åt slumpen.  

Förfining

– det ligger i detaljerna

Vi lägger stor vikt och omsorg vid det mervärde som detaljerna ger. Som en sista touch präglas alla våra motiv för hand med vårt kvalitetsemblem. Motiven rullas sedan in i gräddfärgat silkespapper och lindas in i ett matt svart pappersrör med en guldfolierad etikett för att lägga till ytterligare en dimension av förfining. Detta gör också motiven perfekta att ge i present till en fjällälskande vän.

Material

– ingenting lämnas åt slumpen

Om du bara skrapar lite på ytan av pappersvärlden kommer du snabbt att märka att den är enorm. Precis som vår kärlek till fjällen och design vill vi samarbeta med tillverkare som älskar papper, och ser på deras produktion på samma sätt som alla andra hantverk av högsta kvalitet.

För oss är det viktigt att pappret blir en del av motivet och inte bara en tom duk eller en obetydlig bakgrund. Vi lägger stor vikt vid känslan när man rör vid pappret, färgåtergivningen på trycket och att det är ett hållbart papper, både ur ett tids- och miljöperspektiv.

Fotografi

– fjällvärlden genom vår lins

Alla våra fotografier är tagna av oss själva i den fjällvärld vi omger oss med, både runt vår studio i Tänndalen men också på våra resor till andra fjällvärldar. Precis som med våra grafiska motiv vill vi ge betraktaren en del av fjällvärldens ibland lugna scen, ibland dess stämningsfulla vindar som blåser upp stormar eller de detaljer, färger och strukturer som skapar naturens storslagna vyer.

Har du fler frågor kring våra produkter eller hur vi skapar dem, är du varmt välkommen att maila oss på info@fjelltopp.se.